De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente in de eurozone deze maand ongewijzigd.
Dat maakte de ECB donderdag bekend, na afloop van de maandelijkse vergadering over het monetaire beleid in de eurozone.
De herfinancieringsrente, die banken betalen voor leningen bij de ECB, blijft op het historisch lage peil van 0,25 procent dat afgelopen november werd bereikt. De depositorente, die banken ontvangen op tegoeden die zij bij de ECB onderbrengen, blijft 0 procent.
Inflatie bijzonder laag
De besluiten van de ECB kwamen niet als een verrassing. Hoewel de inflatie in de eurolanden veel lager is dan de ECB zou willen, gingen economen er niet vanuit dat er deze maand al nieuwe maatregelen zouden worden genomen om het prijspeil in de eurolanden te stuwen.
De inflatie in de eurozone is vorige maand gedaald tot 0,5 procent, terwijl de ECB streeft naar een geldontwaarding van iets minder dan 2 procent. De bijzonder lage inflatie wakkert de vrees aan voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen.
Deflatie wordt gezien als een gevaar voor de economische groei, aangezien de dalende prijzen kunnen leiden tot uitstelgedrag bij consumenten. Daarnaast maakt deflatie het moeilijker om schulden af te lossen, aangezien de uitstaande schulden steeds meer waard worden.
ECB bereid tot ongewone maatregelen
ECB-president Mario Draghi zei donderdag in een toelichting dat de ECB bereid is om onconventionele middelen in te zetten om de lage inflatie te bestrijden. Daarbij worden "alle instrumenten'' die de ECB ter beschikking staan in overweging genomen, stelde hij. Daar hoort ook de mogelijkheid om de geldhoeveelheid te verruimen via de opkoop van obligaties bij, aldus de Italiaan.
De centrale bank verwacht dat de inflatie de komende tijd heel laag blijft. Pas op langere termijn wordt weer een stijging richting het door de ECB nagestreefde peil van iets minder dan 2 procent verwacht.
De oproep van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan de ECB om meer te doen om de inflatie te stimuleren kreeg een cynisch bedankje van Draghi. "Het IMF is heel gul in zijn adviezen aan ons. We zouden graag zien dat ze ook zo gul zijn richting centrale bankiers in andere landen, door advies te geven één dag voordat zij een besluit nemen over het monetaire beleid."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl